16 Şubat 2013 Cumartesi

Neden Sosyal Medya

Hiç düşündünüz mü neden tüm dünyada en popüler siteler sosyal medya siteleridir diye. Aslında bu çok normal bir gelişme. İnsanları hayvanlardan en önemli özelliklerden birisi sosyal hayvan olmalarıdır. Kavrama yetenekleri de fazladır ve anı oluşturabilme yeteneğine sahip sosyal varlıklardır. Bu tanımlamalardan yola çıkacak olursak dünyada en çok neden sosyal medya sitelerine rağbet oluyor anlayabiliriz. 


Bugün haber siteleri ve televizyon haberlerinden daha çok takip edilen sosyal medya haberleri, toplum üzerinde öyle etkilere sahip ki, sosyal medya sitelerinde çok popüler olan videolar ve bilgiler gazeteler ve televizyon haberlerinde yayınlanmaktadır. İnsanlar bütün bilgileri derli toplu bir vaziyette bu sitelerden alabildikleri için bu siteler çok cazip geliyor insanlara. Yani değişik siteleri gezen insanlar bu sitelerde yer alan bilgileri, haberleri, videoları ve müzikleri sosyal paylaşım sitelerinde arkadaşları ile paylaşıyorlar ve bu arkadaşlarda arkadaşları ile paylaşıyorlar. Bu yüzden dünya genelinde zincirleme bir paylaşım trafiği meydana geliyor. Herkes bütün dünyada olup bitenlere anında ulaşabiliyor. 


Sosyal medya haberleri takip ediyorsanız bir futbol maçının skorunu, bir siyasi açıklamanın ayrıntılarını, büyük bir kaza haberini bu sitelerden anında öğrenebiliyorsunuz. Bütün bunlara tek bir kanaldan ulaşabilen insanlar saatlerce sosyal medya sitelerinde zaman geçirmektedirler. Tabi ki kendilerini bir şekilde bu sitelere bağımlı hale getirdikleri için zararlı bir alışkanlık edinmiş olurlar. Sosyal Medya, gündemi takip etmek için olumlu olsa da, bazı özellikleri köreltmesi açısından zararlarının daha çok olduğunu söyleyebiliriz. Bir kere kitap okuma alışkanlığının körelmesine neden olmaktadır. insanlar artık daha az kitap okumaktadırlar. Zamanın nasıl geçtiğinin bile farkına varamayan insanlar artık kitap okumak için özel eğitim almaları gereken organizmalara dönmüş durumdalar.


Her şeyden her şekilde etkilenen bu zamanın insanları sosyal medya sitelerinden de bir şekilde etkilenmekte ve kendisini değiştirmektedir. Bundan sonra bu gibi sitelerdeki gelişmeleri takip etmezsek biz zamanı kaçıracağız gibi görünüyor. Günü yakalamak için takip ediyoruz mecburen.